Czerwona herbata – tak, piję. Jest to
podstawowy napój z jakiego korzystam. Zaczęłam ok. 7 lat temu i tak już
pozostało. Zdarza się, że wypiję coś innego ale tylko i wyłącznie okazjonalnie.
Przyczyna jest jedna i podstawowa – inne herbaty najnormalniej w świecie mi nie
smakują a ponadto bywa mi po nich niedobrze.
Zaraz po zbiorach liście czerwonej herbaty poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat.
Najbardziej znaną i moją ulubioną a
jednocześnie znaną jako „zabójca tłuszczu” jest Pu-Erh.
Właściwości
czerwonej herbaty:
·
Działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych,
stymuluje pracę jelit przez co przyśpiesza metabolizm, czyli sprzyja spalaniu
tłuszczów.
·
Działa regulująco na przemianę materii – reguluje masę
ciała.
·
Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia
krwi wywołując pozytywny wpływ na krążenie.
·
Zawiera związki mineralne i mikroelementy fluoru,
wapnia, manganu i teiny, olejki eteryczne i białka.
·
Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i
wątroby.
·
Zawiera fluor przez co pomaga chronić zęby przed próchnicą.
·
Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
·
Sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Działa moczopędne.
·
Wzmacnia organizm.
Kilka zasad:
·
Podczas odchudzania się czerwoną herbatą należy pić dużo wody.
·
Czerwonej herbaty nie należy
słodzić, gdyż wówczas traci swoje właściwości.
·
Herbatę należy pić po posiłku.
·
Pić nie więcej niż 2 l dziennie.
·
Podczas stałego picia czerwona herbata wypłukuje magnez, potas, sód oraz
inne mikroelementy i witaminy dlatego należy stosować suplementy diety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz