Tak mnie natknęło
i chcę napisać parę słów na temat miodu.
Skąd się bierze wie każdy, wytwarzają
go pszczoły z nektaru kwiatów, jak i wydzielin mszyc.
Miód ma
właściwości odżywcze, pielęgnacyjne oraz lecznicze.
Możemy wyróżnić miody
nektarowe, spadziowe oraz mieszane.
Przeważającym
składnikiem są cukry proste – glukoza i fruktoza, kwasy organiczne, które to
nadają smak oraz olejki eteryczne. Obecne są białka, mikroelementy oraz
niewielkie ilości witamin.
Miód ma działanie
antyseptyczne, przeciwpróchnicze, odżywcze, obniża ciśnienie, poprawia krążenie
krwi, wzmaga rozwój dzieci, działa nasennie i uspokajająco.
Spożyty po wysiłku
fizycznym szybko znosi objawy zmęczenia.
Podstawowy przepis:
Należy przygotować
pół szklanki przegotowanej wody, do letniej należy dodać łyżkę miodu, odstawić
na noc. Rano wcisnąć sok z połowy lub całej cytryny. Należy pić na
czczo.
Nie należy podawać
miodu dzieciom poniżej 1 roku życia.
bardzo ciekawe, to co piszesz ;) będę musiała wypróbować, gdyż miód bardzo lubię ;-)
OdpowiedzUsuńwięc smacznego :)
Usuńponadto uważam miód za super środek obniżający temperaturę