Kolejny program, jaki ostatnio
oglądałam, dotyczył płatków śniadaniowych. Wydawać by się mogło, że to samo
zdrowie, skoro zaleca się je na śniadanie zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Prawda
okazała się całkiem inna. Płatki śniadaniowe, szczególnie te powszechnie reklamowane,
to przede wszystkim źródło cukru.
Rodzaje płatków
dostępnych w sklepach (http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/315476,Jak-kupic-zdrowe-platki-sniadaniowe.html)
·
płatki kukurydziane -
zmielone, ugotowane ziarna kukurydzy. Następnie rozwałkowywane i opiekane.
Często dodawane są do nich witaminy oraz słodkie dodatki smakowe.
·
płatki owsiane - zwykłe,
błyskawiczne, górskie
·
płatki otrzymywane
maszynowo - najbardziej przetworzone, z wytworzonego ciasta wycinane są
najróżniejsze kształty i maczane w słodkich dodatkach takich jak:
czekolada, syropy cukrowe, miód.
·
płatki otrzymywane
poprzez pęcznienie - nadmuchane ziarna zbóż, podobnie jak płatki otrzymywane
maszynowo macza się w syropach cukrowych czy miodzie.
·
musli - mieszane płatki
zbożowe z dodatkiem suszonych i kandyzowanych owoców, orzechów, nasion.
·
płatki „fit” oraz „light”
- płatki w różnych formach, posiadające zazwyczaj więcej kalorii niż te
kierowane do wszystkich.
Wartości odżywcze
Z założenia płatki powinny stanowić źródło błonnika,
węglowodanów, witamin grupy
B, E, cynku, magnezu, żelaza.
Aby wybrać właściwe płatki należy przede wszystkim czytać
etykiety, szczególnie informacje dotyczące zawartości cukru (syrop
glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany), błonnika, konserwantów oraz innych
niepotrzebnych składników. Im krótsza lista składników tym lepiej, gdyż produkt
jest jak najmniej przetworzony. Nie powinny się tam znaleźć emulgatory,
konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz