Tak naprawdę możemy przyzwyczaić się do posiłków pozbawionych soli. Już
po ok. 2 tygodniach posiłki niewolone smakują tak samo jak kiedyś.
Sól to sód – 40% i chlor – 60%.
Nadmierne spożywanie soli powodować
może:
·
Nadciśnienie tętnicze, prowadzące do
chorób układu krążenia,
·
Istnieje podejrzenie zwiększenia prawdopodobieństwa
raka żołądka i udaru mózgu,
·
Wzrost zapotrzebowania na wodę i jej zatrzymanie
w organizmie
Spożywanie niewielkich ilości soli ma też plusy:
·
Utrzymanie równowagi kwasowo –
zasadowej,
·
Regulacja gospodarki wodnej
organizmu.
Sól spożywamy w różnych produktach ,np.
konserwy, ryby wędzone itp.
Dużą
zawartością soli charakteryzuje się również pieczywo, aczkolwiek istnieją
producenci, którzy obniżyli zastosowanie soli do produkcji chleba.
Jaką sól najlepiej
spożywać?
Sól kuchenna składa się w
99% z chlorku sodu. Najlepszą jest naturalna sól kamienna lub morska, gdyż
zawierają one mikroelementy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz