Liście roślin
podlewanych mlekiem mają bardziej soczystą barwę. Skórki od banana powodują, że
kwiaty są większe i bardziej intensywnie pachną, a fusy od kawy przyspieszają
ich wzrost. Takie i inne domowe triki stosowały jeszcze nasze babcie. Są
proste, tanie i skuteczne!
Skorupki jajek
Wapń zawarty w skorupkach jajek wzmacnia rośliny. Skorupki są świetnym źródłem azotu i węglanu wapnia.
Skorupki po ugotowanych jajkach kruszymy
i wkładamy do ziemi w doniczce. Możemy też zostawić je w wodzie pozostałej po
gotowaniu jajek, na około dwa tygodnie, odcedzić i taką wodą podlewać kwiaty.
Pamiętajmy jednak, by nie stosować tej
metody dla kwiatów, które lubią kwaśne podłoże (np. storczyków, wrzosów, azalii
czy różaneczników).
Drożdże piekarskie
Drożdże przyspieszają wzrost roślin i
sprawiają, że bujniej się rozrasta.
Aby przygotować domowy nawóz, drożdże
rozpuszczamy w ciepłej wodzie i takim roztworem podlewamy kwiaty.
Skórki od banana
Skórki od banana zawierają wiele
mikroelementów, których na co dzień brakuje roślinom. Powodują, że kwiaty są większe i bardziej intensywnie
pachną.
Skórkę można drobno pokroić i ułożyć w
ogrodzie pod krzakami róż. Może z nich również przygotować wywar do podlewania
roślin. Trzy skórki po bananach wkładamy do słoika, zalewamy wodą i odstawiamy
na kilka dni. Tak przygotowanych roztworem podlewamy kwiaty.
Fusy z kawy
Fusy z kawy zawierają związki potasu. Po
wymieszaniu z ziemią, spulchniają
ją i powodują, że roślina bujniej i szybciej rośnie. Ta metoda polecana jest w
szczególności dla roślin kwitnących.
Raz na dwa tygodnie wysypujemy fusy z
kawy na wierzchnią warstwę ziemi w doniczce, delikatnie ją wzruszamy i mieszamy
z fusami.
Fusy i napary z herbaty
Fusy i napary z herbaty odkażają
ziemię zapobiegając rozwojowi bakterii, dodatkowo sprawiają, że roślina bujniej rośnie. Ta metoda
polecana jest w szczególności do pielęgnacji paprotek.
Najlepiej używać herbat ziołowych z
pokrzywy, szałwii, rumianku czy skrzypu polnego. Roślinę podlewamy ostudzonym
naparem z wyżej wymienionych ziół.
Fusy z herbaty rozsypane w doniczce
skutecznie odstraszą muszki. Jeśli mamy problem z mszycami, wystarczy
przygotować napar z czarnej herbaty i regularnie spryskiwać nim liście
zaatakowanej rośliny.
Możemy też raz na cztery tygodnie
spryskać roślinę naparem z ziołowej herbaty. To uodporni ją na grzyby
pleśniowe.
Torebki z herbaty warto ułożyć na dnie
doniczki. Będą doskonałym filtrem i pochłaniaczem nadmiaru wody.
Mleko
Mleko poprawia
koloryt liści roślin. Jeśli
chcemy, by zielone liście naszej rośliny nabrały bardziej soczystej barwy, raz
na dwa tygodnie podlejmy ją mlekiem rozcieńczonym z wodą.
Duże liście można co jakiś czas
przecierać ścierką nawilżoną mlekiem, majonezem lub piwem – będą pięknie się
błyszczeć.
Woda po ziemniakach i
innych warzywach
Woda pozostała po gotowaniu ziemniaków i
innych warzyw zawiera wartościowe
mikroelementy i skrobię. Pobudza
mikroorganizmy zawarte w glebie do lepszego działania.
Wystudzoną wodą podlewamy kwiaty.
Należy jednak pamiętać, że nie może być
wcześniej posolona.
Szukasz inspiracji na aranżację swojego ogrodu? Na https://ogrodolandia.pl/meble-ogrodowe znajdziesz wiele pomysłów na to, jak wykorzystać meble, aby stworzyć wyjątkową i przytulną przestrzeń na świeżym powietrzu.
OdpowiedzUsuń