
Zaraz po zbiorach liście czerwonej herbaty poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat.
Najbardziej znaną i moją ulubioną a
jednocześnie znaną jako „zabójca tłuszczu” jest Pu-Erh.
Właściwości
czerwonej herbaty:
·
Działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych,
stymuluje pracę jelit przez co przyśpiesza metabolizm, czyli sprzyja spalaniu
tłuszczów.
·
Działa regulująco na przemianę materii – reguluje masę
ciała.
·
Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia
krwi wywołując pozytywny wpływ na krążenie.
·
Zawiera związki mineralne i mikroelementy fluoru,
wapnia, manganu i teiny, olejki eteryczne i białka.
·
Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i
wątroby.
·
Zawiera fluor przez co pomaga chronić zęby przed próchnicą.
·
Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
·
Sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Działa moczopędne.
·
Wzmacnia organizm.
Kilka zasad:
·
Podczas odchudzania się czerwoną herbatą należy pić dużo wody.
·
Czerwonej herbaty nie należy
słodzić, gdyż wówczas traci swoje właściwości.
·
Herbatę należy pić po posiłku.
·
Pić nie więcej niż 2 l dziennie.
·
Podczas stałego picia czerwona herbata wypłukuje magnez, potas, sód oraz
inne mikroelementy i witaminy dlatego należy stosować suplementy diety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz