
Poza powszechnie znanym wpływem drożdży na skórę i włosy
mogą wpływać łagodząco na stany migrenowe, napięci nerwowe, problemy ze snem,
wzmacniać układ odpornościowy.
Podstawową czynnością przed spożyciem drożdży jest ich
uprzednie zalanie wrzątkiem w przeciwnym wypadku na skutek fermentacji do
momentu ich całkowitego strawienia pojawić się mogą problemy żołądkowo –
jelitowe. Czynność ta nie spowoduje „zabicia” witamin, gdyż większość z nich
jest odporna na wysokie temperatury.
Najprostszym sposobem na miksturę jest rozpuszczenie
niewielkiej ilości – np. 1/3 kostki w wrzącej wodzie. Tak przegotowany napój po
ostudzeniu nadaje się do picia. Ma średnio przyjemny zapach i smak, które to
można w pewnym stopniu zniwelować dodając cukru czy kakao. Należy pamiętać, że
dodatki mogą być wrzucone do przestudzonych droży, aby uniknąć procesu fermentacji.
Aby uzyskać efekt picia powyższej mikstury należy ją
stosować przez kilka tygodni robiąc później przerwę, również kilkutygodniową.
.jpg)
Przepis na taką maskę jest prosty. Wystarczy pół kostki
drożdży, jedna łyżka jogurtu naturalnego lub kefiru oraz jedna łyżeczka miodu. Najpierw
należy rozdrobnić za pomocą łyżeczki drożdże, później dodać pozostała składniki
i wymieszać. Całość nakładamy na skórę głowy delikatnie wmasowując. Zawijamy włosy
w folię lub czepek, owijamy ręcznikiem i pozostawiamy na 30 – 60 minut. Aby
zintensyfikować efekt można podgrzać głowę suszarką do włosów. Po upływie
przewidzianego czasu włosy myjemy delikatnym szamponem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz