sobota, 22 marca 2014

Płatki śniadaniowe

Kolejny program, jaki ostatnio oglądałam, dotyczył płatków śniadaniowych. Wydawać by się mogło, że to samo zdrowie, skoro zaleca się je na śniadanie zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Prawda okazała się całkiem inna. Płatki śniadaniowe, szczególnie te powszechnie reklamowane, to przede wszystkim źródło cukru.

Rodzaje płatków dostępnych w sklepach (http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/315476,Jak-kupic-zdrowe-platki-sniadaniowe.html)

·                          płatki kukurydziane - zmielone, ugotowane ziarna kukurydzy. Następnie rozwałkowywane i opiekane. Często dodawane są do nich witaminy oraz słodkie dodatki smakowe.
·                          płatki owsiane - zwykłe, błyskawiczne, górskie
·                          płatki  otrzymywane maszynowo - najbardziej przetworzone, z wytworzonego ciasta wycinane są najróżniejsze kształty i maczane w  słodkich dodatkach takich jak: czekolada, syropy cukrowe,  miód.
·                          płatki otrzymywane poprzez pęcznienie - nadmuchane ziarna zbóż, podobnie jak płatki otrzymywane maszynowo macza się w syropach cukrowych czy miodzie.
·                          musli - mieszane płatki zbożowe z dodatkiem suszonych i kandyzowanych owoców, orzechów, nasion.
·                          płatki „fit” oraz „light” - płatki w różnych formach,  posiadające zazwyczaj więcej kalorii niż te kierowane do wszystkich.

Wartości odżywcze

Z założenia płatki powinny stanowić źródło błonnika, węglowodanów, witamin grupy
B, E, cynku, magnezu, żelaza.
Aby wybrać właściwe płatki należy przede wszystkim czytać etykiety, szczególnie informacje dotyczące zawartości cukru (syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany), błonnika, konserwantów oraz innych niepotrzebnych składników. Im krótsza lista składników tym lepiej, gdyż produkt jest jak najmniej przetworzony. Nie powinny się tam znaleźć emulgatory, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz