czwartek, 26 czerwca 2014

Jak odżywić rośliny? Domowe sposoby naszych babć! Ze strony deccoria.pl

Liście roślin podlewanych mlekiem mają bardziej soczystą barwę. Skórki od banana powodują, że kwiaty są większe i bardziej intensywnie pachną, a fusy od kawy przyspieszają ich wzrost. Takie i inne domowe triki stosowały jeszcze nasze babcie. Są proste, tanie i skuteczne!

Skorupki jajek
Wapń zawarty w skorupkach jajek wzmacnia rośliny. Skorupki są świetnym źródłem azotu i węglanu wapnia.
Skorupki po ugotowanych jajkach kruszymy i wkładamy do ziemi w doniczce. Możemy też zostawić je w wodzie pozostałej po gotowaniu jajek, na około dwa tygodnie, odcedzić i taką wodą podlewać kwiaty.
Pamiętajmy jednak, by nie stosować tej metody dla kwiatów, które lubią kwaśne podłoże (np. storczyków, wrzosów, azalii czy różaneczników).

Drożdże piekarskie
Drożdże przyspieszają wzrost roślin i sprawiają, że bujniej się rozrasta.
Aby przygotować domowy nawóz, drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i takim roztworem podlewamy kwiaty.

Skórki od banana
Skórki od banana zawierają wiele mikroelementów, których na co dzień brakuje roślinom. Powodują, że kwiaty są większe i bardziej intensywnie pachną.
Skórkę można drobno pokroić i ułożyć w ogrodzie pod krzakami róż. Może z nich również przygotować wywar do podlewania roślin. Trzy skórki po bananach wkładamy do słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka dni. Tak przygotowanych roztworem podlewamy kwiaty.

Fusy z kawy
Fusy z kawy zawierają związki potasu. Po wymieszaniu z ziemią, spulchniają ją i powodują, że roślina bujniej i szybciej rośnie. Ta metoda polecana jest w szczególności dla roślin kwitnących.
Raz na dwa tygodnie wysypujemy fusy z kawy na wierzchnią warstwę ziemi w doniczce, delikatnie ją wzruszamy i mieszamy z fusami.
 
Fusy i napary z herbaty
Fusy i napary z herbaty odkażają ziemię zapobiegając rozwojowi bakterii, dodatkowo sprawiają, że roślina bujniej rośnie. Ta metoda polecana jest w szczególności do pielęgnacji paprotek.
Najlepiej używać herbat ziołowych z pokrzywy, szałwii, rumianku czy skrzypu polnego. Roślinę podlewamy ostudzonym naparem z wyżej wymienionych ziół.
Fusy z herbaty rozsypane w doniczce skutecznie odstraszą muszki. Jeśli mamy problem z mszycami, wystarczy przygotować napar z czarnej herbaty i regularnie spryskiwać nim liście zaatakowanej rośliny.
Możemy też raz na cztery tygodnie spryskać roślinę naparem z ziołowej herbaty. To uodporni ją na grzyby pleśniowe.
Torebki z herbaty warto ułożyć na dnie doniczki. Będą doskonałym filtrem i pochłaniaczem nadmiaru wody.

Mleko
Mleko poprawia koloryt liści roślin. Jeśli chcemy, by zielone liście naszej rośliny nabrały bardziej soczystej barwy, raz na dwa tygodnie podlejmy ją mlekiem rozcieńczonym z wodą.
Duże liście można co jakiś czas przecierać ścierką nawilżoną mlekiem, majonezem lub piwem – będą pięknie się błyszczeć.
Woda po ziemniakach i innych warzywach
Woda pozostała po gotowaniu ziemniaków i innych warzyw zawiera wartościowe mikroelementy i skrobię. Pobudza mikroorganizmy zawarte w glebie do lepszego działania.
Wystudzoną wodą podlewamy kwiaty.
Należy jednak pamiętać, że nie może być wcześniej posolona.

1 komentarz:

  1. Szukasz inspiracji na aranżację swojego ogrodu? Na https://ogrodolandia.pl/meble-ogrodowe znajdziesz wiele pomysłów na to, jak wykorzystać meble, aby stworzyć wyjątkową i przytulną przestrzeń na świeżym powietrzu.

    OdpowiedzUsuń