wtorek, 14 stycznia 2014

Co nieco o miodzie

Tak mnie natknęło i chcę napisać parę słów na temat miodu. 

Skąd się bierze wie każdy, wytwarzają go pszczoły z nektaru kwiatów, jak i wydzielin mszyc.

Miód ma właściwości odżywcze, pielęgnacyjne oraz lecznicze. 

Możemy wyróżnić miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane.  

Przeważającym składnikiem są cukry proste – glukoza i fruktoza, kwasy organiczne, które to nadają smak oraz olejki eteryczne. Obecne są białka, mikroelementy oraz niewielkie ilości witamin.

Miód ma działanie antyseptyczne, przeciwpróchnicze, odżywcze, obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi, wzmaga rozwój dzieci, działa nasennie i uspokajająco.

Spożyty po wysiłku fizycznym szybko znosi objawy zmęczenia.

Podstawowy przepis:
Należy przygotować pół szklanki przegotowanej wody, do letniej należy dodać łyżkę miodu, odstawić na noc. Rano wcisnąć sok z połowy lub całej cytryny. Należy pić na czczo.


Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia.

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawe, to co piszesz ;) będę musiała wypróbować, gdyż miód bardzo lubię ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc smacznego :)
      ponadto uważam miód za super środek obniżający temperaturę

      Usuń