wtorek, 15 kwietnia 2014

Sól solą w oku :).

Tak naprawdę możemy przyzwyczaić się do posiłków pozbawionych soli. Już po ok. 2 tygodniach posiłki niewolone smakują tak samo jak kiedyś.

Sól to sód – 40% i chlor – 60%.

Nadmierne spożywanie soli powodować może:
·        Nadciśnienie tętnicze, prowadzące do chorób układu krążenia,
·        Istnieje podejrzenie zwiększenia prawdopodobieństwa raka żołądka i udaru mózgu,
·        Wzrost zapotrzebowania na wodę i jej zatrzymanie w organizmie

Spożywanie niewielkich ilości  soli ma też plusy:
·        Utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej,
·        Regulacja gospodarki wodnej organizmu.

Sól spożywamy w różnych produktach ,np. konserwy, ryby wędzone itp.
Dużą zawartością soli charakteryzuje się również pieczywo, aczkolwiek istnieją producenci, którzy obniżyli zastosowanie soli do produkcji chleba.

Jaką sól najlepiej spożywać?

Sól kuchenna składa się w 99% z chlorku sodu. Najlepszą jest naturalna sól kamienna lub morska, gdyż zawierają one mikroelementy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz